Doğalgaz İç Tesisatı


Doğalgaz İç Tesisatı

Doğalgaz tesisat uygulaması iki kısımdan incelenmektedir. İç ve dış doğalgaz tesisatı uygulamasında daha çok işlev gören meknizma iç tesisat alanı olmaktadır.

İç tesisat uygulamasında ilk aşama boruların içyapıya yerleştirilmesi ve emniyetin sağlanmasıdır. Plan doğrultusunda duvarlara açılacak delikler ile doğalgaz taşıyıcı boru sistemi korunaklı şekilde yerleştirilmektedir.

İç taşıyıcı borularının belirli bölümlere kelepçelerin yerleştirilmesi ani afetlere karşı koruma sağlamaktadır. Kelepçeler arası mesafe 2-3 metre arasında değişmektedir. İç tesisat içiiin kulanılan borularda boru çapı belirli hesaplamalara göre oluşmaktadır.

Doğalgaz İç Tesisat Uygulanmasında Dikkat Edilecek Hususlar

Daire dışındaki yapının iç tesisatı uygulamasında kullanılan boru çapları gaz akışına göre farklılık göstermektedir. Doğalgaz tesisatında kullanılan tüm malzemeler T.S.E’e uygun olma zorunluluğu bulunmaktadır.

İç tesisat ürünlerinin petekler ve kombi ile bağlantı bölümleri doğalgaz tesisatı sürdürülmesi aşamasında gerçekleşmektedir. Kombinin yerleştirilmesi yine kurallara göre olmalı, havalandırmanın olduğu en yakın bölümde yerleştirilmesi sağlanmalıdır.

İç tesisat projelendirilmesi makine mühendislerin hesaplarına göre olmaktadır. Ayrıca boru yerleşim alanlarının geçtiği bölümlerde yanıcı ya da patlayıcı madde bulundurulmama zorunluluğu bulunmaktadır.

Doğalgaz Kullanımında Kombi Sistemi

Yapının sıcak su akışı için doğalgaz tesisatı  bileşenlerinde kullanılan  makinedir. Kaloriferlere sıcak su akışını sağlamakta birlikte yapıya verilen tüm sıcak su sistemi kombi sayesinde sağlanmaktadır.

Kombiler doğalgaz enerjisini kullanarak yapının sıcak su teminini elde ederler. Özellikle kaloriferlerin çalışma sistemi ile uyumlu olan kombiler kaloriferde sürekli bir su sirkülasyonu sağlayarak kaloriferin ısınmasını ve ortamı ısıtması sağlanır.

Basit çalışma sistemi görünümü vermesine nazaran komplesk bir çalışma sistemine sahip olan kombilerin mutlaka düzenli aralıklar ile bakımı yapılması gerekmektedir. Özellikle sık kullanımı sağlanan kış mevsimi sonu ve başlangıcında doğalgaz kombilerinin bakımı yapılmalıdır.

Bakımı yapılan kombiler hem daha verimli çalışarak doğalgazı verimli kullanacak, hem de arıza başlangıcında kontrol edilerek daha büyük zararın oluşması engellenecektir.

Kış ayıları öncesinde yapılan kombi bakımları birçok aşamadan oluşmaktadır. Baca bakımı da kombi bakımı içine girmekte olup, doğalgaz borularının da verimli gaz kullanımının sağlanması için tek tek kullanılması yine bu aşama altında gerçekleşmektedir.

Comments & Responses

Bir cevap yazın

Hemen Ara !
WhatsApp Destek !