Doğalgazın Özellikleri Hakkında Detaylı Bilgi


Doğalgazın Özellikleri

1950 yıllarından bu yana dünyada alternatif eneji tüketimi olarak insanoğlunun hizmetinide sunulan doğalgaz enerjisi özellikle çevreye verdiği atık gazların atmosferde hiçbir yan etkisi olmaması dolayısı ile tercih edilemiştir.

Petrolün başka bir türevi olan doğalgaz enerjisi yer altından çıkartılmakta ve kullanıma sunulmaktadır. Yakıt olarak yapılarda her şekildee kullanımı sunulan doğalgaz sistemi, diğer enerji kaynaklarına görede ucuz seyretemektedir.

Ülke ekonomisine enerji ihtiyaının tek yönlü kazandırması dolayısı ile sayısız katkıları bulunan doğalgaz enerjisi, yer altı bakımından zengin kaynakları bulunan ülkeler tarafından diğer ülkelere transferi bulunmaktadır.

Dünyanın oluşmasından beri hazırlık aşamasında bulunan doğalgaz, binlerce yıldır yer altındaki fosil yakıtların yani bitki ve hayvan atıklarının milyonlarca yıl yer altında basınç ve ısının etkisi ile farklı bir dönüşüm sağlaması ile oluşmaktadır.

Fark edilmesinin ilk dönemlerinde doğalgaz enerjisi hangi alternatiflere karşı kullanılabileceği bilinmemekteydi. Günümüz kullanım yelpazesini ilk deneyen ülke ABD olmaktadır.

İlk modern doğalgaz kullanımı ABD’de olmuştur. Bu bağlamda doğalgaz tesisatı da kompleks olarak ilk kullanım yeri olarak yine bu ülkede sağlanmıştır.

Doğalgaz Tesisatı Uygulanma Aşaması

Doğalgaz kullnımı sağlanacak yapılarda ilk yapılacak işlem yapının analizini hem iç hem de dış çevre olarak ele almak olacaktır. İç ve dış cephe analizinin sonuçları ve bağdaşmasına göre tesisatın uygulanmasına başlanılmaktadır.

Doğalgaz tesisatı uygulanmasında gereksinimlerin yerine getirilmesi ile doğalgaz sistemi başlangıcı yapılmaktadır. Doğalgaz dağıtım alt yapısının yer altında bulunması ve bu vanalar sayesinde yapıya doğalgaz sistemi yönlendirilmesi uygulanmaktadır.

Makine mühendislerin hesaplamaları ile doğal sistemi araçları yapıya uygun şekilde monte edilmekte, yapıya yani daireye doğalgaz tesisatı için kolan içi çelik ya da buna benzer dayanıklı metal borularla döşetilmektedir.

Doğalgaz Tesisat Taşıyıcı Boruları

Gaz sayacında kombiye kadar tüm bölümler aşama aşama daire sistemine yerleştirilmektedir. Doğalgaz boru hatları taşıma kapasitesi devlet kurumunun belirlenmesi ile 0 bar basınçla taşınmaktadır.  Ülkemizde doğlagaz taşıyıcı borular İstanbul merkezli olarak uygulanmış diğer bölgelere bu borular sayesinde taşınmaktadır.

Doğalgaz tesisat uygulama aşamasında dikkat edilecek husulardan biri dairenin doğalgaz kaçağına karşı doğalgaz tesisatı elemanlarınca önlem alınması olacaktır. Doğalgaz zehirsiz bir gaz olmasına rağmen patlayıcı özellik gösteren bir yapıda bulunmaktadır.

 

 

 

 

Comments & Responses

Bir cevap yazın

Hemen Ara !
WhatsApp Destek !